Værd at vide, hvis du vil investere i en varmepumpe

I dag bliver det mere og mere populært at sprede sine energikilder ud. Det kan vi for eksempel se, når familier har personlige vindmøller, hvormed de kan generere elektricitet. Dette er også kommet til varme-området, hvor vi finder varmepumper.

Der findes helt overordnet set tre forskellige typer enheder: luft-til-luft, luft-til-vand og væske-til-vand. Luft-til-luft pumperne virker meget simpelt som et omvendt køleskab. Det betyder, kort sagt, at al varmen, som er i luften udenfor pumpen, bliver distribueret rundt i huset. Luft-til-vand giver dig mulighed for at få varme i både bolig og i dine vandrør. Det er fordi, at disse enheder bliver tilsluttet din boligs centrale varmeanlæg. Til sidst har du væske-til-vand varmepumpen. Dette er typen, som kræver højest investering, men som helt klart også kan give mest afkast. De indgår i jordvarmeanlæg og generer varmt vand, der kan bruges i boligen.

Der er mange muligheder for dig, og det er ikke alt. For hvad skal man lige tænke over, når man er ude at lede efter den rigtige model?

SCOP-værdi – hvad er det, og hvordan skal den bruges?

SCOP står for ”Seasonal Coefficient Of Performance”. Det er et teknisk begreb brugt i

forbindelse med varmepumper, som beskriver, hvor effektivt selve varmepumpen reelt set kan virke.

Denne måling fortæller dig, hvor effektiv pumpen kan være over et helt år. Når du altså vil spare penge, så gælder det bare om at have den højest mulige SCOP-værdi. Dog bør du være opmærksom på, at disse målinger af effektivitet kan blive udført i forskellige klimaer. Derfor er en varmepumpe med en høj SCOP-værdi på 4.8 ved 10 grader ikke nødvendigvis vildt effektivt i Danmark, hvor gennemsnitstemperaturen om vinteren er 0 grader. Dette bør du tænke over, så du ikke bare køber pumpen med det højeste tal, for så at finde ud af, at den slet ikke er effektiv nok.

Behovsstyring – hvad er det lige?

Behovsstyring er en smart funktion, som flere og flere af de moderne pumper kommer med. Kort sagt betyder det bare, at enheden vil tilpasse sig det forbrug, som du har – sagt anderledes, så styres den af behov. For mange er det en fordel, fordi, at vi ikke altid har samme forbrug. Så behøv du ikke selv tænke over det, men kan lade maskinen styre det. Der er dog nogle mennesker, som kan have meget ensartede behov over længere perioder. Er det dig, så er det måske ikke nødvendigt med behovsstyring.

Installationen skal også udføres af professionelle

Selvom, at du kan udføre noget af opsættelsen, så er det altså en professionel håndværker i form af en VVS-mand, som skal klare det hårde arbejde. Det betyder altså, at du også skal tænke over dette i form af budgettet til varmepumpen. Vær derfor opmærksom på, hvilken håndværker du vælger. Sørg altid for at vælge en person, som har et godt ry, og som har udført lignende opgaver før.

Har du lyst til at læse mere om, hvordan du finder den helt perfekte model, så læs mere på find-varmepumpe.dk!